Salsa di pomodori – Tomatsås med basilika och vitlök

En del mat smakar bäst om den tillagats på kort tid så att grönsakerna behåller sin krispighet, annan smakar bäst när smaker fått stå och koncentrera sig under lång tid. Denna enkla, underbart fylliga och krämiga tomatsås är ett exempel på det senare.

1/2 dl olivolja
3 finskurna vitlöksklyftor
1/2 nedklippt kruka basilika, stälkar och allt
1 msk tomatpuré
500 g passerade tomater, lite vatten att skölja ur paketet med

  1. Lägg olivolja, basilika och vitlöksklyftor i en tjockbottnad kastrull, fräs upp på medelhög värme, vitlöken ska inte brännas vid
  2. Blanda i tomatpurén och rör om tills purén har löst upp sig i olivoljan
  3. Häll i de passerade tomaterna, skölj ur paketet med lite vatten och häll i, koka upp
  4. Sjud såsen på lägsta möjliga värme i minst en timme, helst ska den bara ånga av sig och koncentrera sig
  5. När den verkar bli klar, mixa, salta och peppra

Jag serverar den här såsen till exempel till grillad zucchini, risotto. Eftersom såsen är väldigt mild och krämig ska den inte kombineras med något med skarpa smaker. Det här är Slow Food, när den är som bäst.

Receptet är beräknat för 2-3 personer. Mängden kan dubbleras om man har fler runt bordet.

Annonser

Om Jens

Matlagningsintresserad hemmansägare.
Det här inlägget postades i Recept, Såser, röror och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Salsa di pomodori – Tomatsås med basilika och vitlök

  1. Ping: Ett ord i rättan tid | Annes Hus

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s