Sida vid sida vi pumpa

Har vi inget annat för oss kan vi alltid bekämpa sly. Idag drog vi björksly i paddocken, slingan till jordvärmepumpen går under ridbanan så en björkskog just där är ingen bra idé. När vi hade röjt något mellan en sjättedel och en femtedel av paddocken övergick vi till att skörda pumpor.

Anna var tidigare i år pessimistisk om vi skulle få någon skörd, jag byggde odlingslimpor lite sent och vi sådde i senaste laget. En kall och regnig sommar gjorde inte skördeutsikterna bättre. Odlingslimporna gör jag genom att gräva bort gräskokor och matjord. Längst ned lägger jag pinnar eller flis och annat grovt material. Ovanpå detta gräskokorna, sedan kompostmaterial, gödsel, kanske matkompost, vedaska för vissa rotsaker som behöver kalium och så tillbaks med jord och så lite köpt jord som lyx längst upp.

Metoden har jag fått från Lena Israelssons böcker, kinesiska småbönder får stora skördar  på det här viset och hon påstår i en av böckerna att det går att odla tomater på friland i Hälsingland om man odlar i odlingslimpor. Limpan är som den uppmärksamme läsaren förstår mer eller mindre en hög kompost som man odlar i. Inne i limpan blir det varmt, fukt stiger upp i den och överskott av vatten rinner undan. Den är alltså alltid ganska varm och fuktig och full av näringsämnen vilket gör att det växer enormt i dem.

Vår zucchini-skörd blev gigantisk, se inlägget Zucchinifrossa.

Finns det då inga nackdelar? Jo, det är ett tämligen tungt jobb att bygga dem, se inlägget Grepen av MonteChristo med den vackra och egenhändigt skaldade dikten Ekobondens lott är hård.

Nu har det inte burit sig bättre än att även pumporna har växt som om de fått glädjefnatt. Anna kan redogöra för alla olika sorter, varav några med anor tillbaka till den italienska renässansen. Det blev bara en skottkärra med pumpor, men den lär väl hålla oss vid livhanken fram till mitten av december i alla fall. Och så kommer vi till det där med recepten, hur många rätter med pumpa kan vi hitta på? Vi får börja med pumpasoppa, det är en klassisk favorit.

Vi emottager tacksamt förslag på recept med pumpa, dock skall de ej innehålla rester av döda djur. Vi emottager även tacksamt information om Isas uppehållsort, men det kanske är svårare för bloggens läsare att svara på.

Annonser

Om Jens

Matlagningsintresserad hemmansägare.
Det här inlägget postades i Livet på landet och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Sida vid sida vi pumpa

  1. catdogs skriver:

    Tänk att ni lyckats få så många pumpor!
    Vi fick inte en enda.
    Detta trots att vi både Siri och jag planterade i rätt tid
    och i komposten som sig bör.
    Siris frön med ”gödsel” inkluderat! 🙂
    Nu kan ni baka sådana bröd som jag drömde om när jag sådde.
    Pumpafrön både i och på brödet.
    Lite inkråm i degen och brödet får en underbar färg!

    • Anna skriver:

      Tack för tipset om pumpabröd! Det låter mycket gott, och jag tycker ju om att baka bröd.

      Jag sparar fröerna från våra pumpor till utsäde och du får gärna några att så nästa vår. Det är nog tåliga sorter för vi sådde på tok för sent och fick ändå en god skörd denna usla sommar.

      • catdogs skriver:

        Åh, Tack!
        Så värdefullt att få tillgång till beprövade frön.
        Ber att få återkomma om fröna till våren.
        För innan vi odlar något mer, ska vi bygga ”odlingslimpor” a là Jens.
        Dom tror jag på!
        Apropå frön, ni känner väl till föreningen Sesam?
        Som gör ett mkt. värdefullt arbete med att bevara gamla nyttoväxter.

  2. Pia skriver:

    Hej

    Syltad pumpa är fantastiskt gott, gärna ett recept med färsk chili i …

    Lycka till !

    Pia

  3. Ping: Nytt år, nya möjligheter! Vinn fröer! | Annes Hus

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s