En jul för Tekla

Teklas vinterfrilla

En jul utan Tekla kändes först inte kul. Så när jag satt på bussen hem en dag började jag tänka på hur Tekla firade sina jular och började le.  Tekla var en julfirare av stora mått, hon verkligen älskade våra jular.

Det började för henne på det som i Skåne kallas ”lille julafton”, det vill säga dan för dan. Anna bakar pepparkakor och lussebullar. Stora möjligheter för den matlagningsintresserade hunden att tigga till sig några godbitar. När jag skurat färdigt golvet i stora rummet med linoljesåpa kunde hon ligga i sin fåtölj och bara njuta. Av någon anledning älskade hon doften av linoljesåpa och att lyssna på engelska julsånger i jättekör med orgel och Bach’s H-mollmässa till tända ljus.

Julaftonsmorgon började för Tekla med att hon delade lussebulle med oss när vi drack vårt morgonkaffe i sängen. En utflykt i trädgården kanske gav möjlighet till något olämpligt att äta eller ett rådjur att jaga på flykten. Frukost, ny höjdare med en i Teklas ögon alltför liten klick risgrynsgröt och smörgås på surdegsbröd med sojakorv och senap.

Beroende på väder kunde det bli en utflykt med en härlig promenad och med lite tur kunde hon hitta något olämpligt att äta. Efter snöstorm blev promenaden försenad på grund av ägarnas skottning ut till vägen, men den inträffade förr eller senare.

Eftermiddagens julkaffe gav nya möjligheter att tigga den stora favoriten, lussebulle. Därpå vidtog tillagning av julbord, en mycket intressant aktivitet där hon inte vek från sin husses sida utan med obrottslig trohet norpade åt sig allt organiskt som råkade komma hennes väg.

Så till själva ätandet. Självklart vankades det en jultallrik, något censurerad från de för en hund minst lämpliga födoämnena. Slurfa, enda problemet var att det var så lite och att det gick så fort att äta. Skam den som ger sig, det gick oftast att tigga till sig lite mer från en sentimental husse som kunde ursäkta sig med att det bara är jul en gång om året.

Julklappsöppnande var nästa höjdare. Egna julklappar, oftast hundkex inslagna i julpapper öppnades med stor noggrannhet, fasthållna med tassarna och under metodiskt avrivande av papper. Tage satsar på en variant av Alexandershugget och tuggar i sig papper och allt. En hög med julklappspapper erbjöd för den kreativa hunden stora möjlighet till hyss och pappersdestruktion.

Efter allt detta ätande och julklappsöppnande satt det fint med en liten kvällspromenad. Sedan kunde hon och vi andra somna glada och nöjda på våra sovplatser.

Så där satt jag på bussen och tänkte; Banne mig, vi ska fira jul som om Tekla hade varit med oss.

Detta inlägg publicerades i Djur, Hundar, Livet på landet och märktes , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till En jul för Tekla

 1. Mette Grön skriver:

  God jul till er alla 🙂

 2. Anna skriver:

  Tack detsamma Mette! Vi önskar dej och din familj får en riktigt skön helg.

 3. Min tax Cesar visste att det fanns ett paket i högen som innehöll hans korv. Vi började presentutdelningen genom att ge den till honom. Detta för att han skulle kunna ägna sig ostört åt sin stora juluppgift. JULPAPPERSSÖNDERSLITNINGEN! Varje öppnat paket innebar en mängd papper som han hade till uppgift att springa runt med i huset och sprida ut i finfördelat form. Ett våldsamt arbete som krävde familjens jubel över varje avslitet presentpapper! Det är bara så att hundar är underbara!/Jan

 4. Ingrid skriver:

  Tekla ler nog när hon hör matte beskriva detta.

  I år var det första julen på 17 år utan våran Alfons. Han älskade också julen med allt vad det innebar. Han fattas oss verkligen, den svarta odågan. Dock en mycket älskad sådan.

  Nu sussar Annie här bredvid mig, jag lyssnar på hennes andetag och hoppas vi får många fler jular tillsammans.

  God Jul på er!!

  ~Ingrid

 5. Eva i Stäket skriver:

  Åh vad jag känner igen mycket i din beskrivning av Teklas jul! Ruff var också en julfirare av stora mått. Rocky har inte riktigt kommit dit ännu, men han är en hejare på att öppna paket och att sprida julklappspapper. Gordon verkade mest förskräckt över alla julklappar, men när han upptäckte att vissa paket luktade bättre än andra och att en liten julklappssäck innehöll flera sådana paket försökte han dra säcken med sig! 😀 Det blev en överväldigande hög med julklappar till hundarna, så vi har gjort med dem som man gjorde med barnen när de var små – vi tog hand om paketen och ger dem ett var varje dag. Då hinner de njuta av dem ordentligt!!

 6. Jens skriver:

  Tack för alla vänliga julhälsningar. Tage har insett att det finns hunduppgifter som inte utförs av någon annan. Han öppnade paket med den största finess, får själv ansvara för tiggande av mat (annars är stöld hans hemmabana), pratar om än subtilt och har på något märkligt sätt lyckats lära sig vad jag och Anna heter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s