Nytt år, nya möjligheter! Vi lottar ut ett paket med spännande och ovanliga fröer!

vintersquashVarje vår är full av nya möjligheter. För vår del hör många av de nya möjligheterna hemma i köksträdgården. Vi älskar att odla ätbara saker, och även dåliga år brukar ge de lataste trädgårdsmästarna riklig lön för mödan. Om det är något som vantrivs med väderleken eller jordmånen så är det alltid något annat som trivs desto bättre. I fjol var det squash och pumpa som trivdes bäst. Hela sommaren åt vi squash i och till allting. När frosten tagit sommarsquashen åt vi vintersquash och pumpa i och till allting. Hundarna tycker om att tugga på en bit rå squash eller pumpa, och i fjol de fick äta så mycket de orkade.

Strax efter nyår började vi fundera på vad vi ska odla i år. Squash och pumpa så klart, och varför inte testa några nya sorter förutom de vi lyckades så bra med i fjol? De orientaliska bladväxterna trivs alltid, och dom kan man inte få för många av. De är goda, nyttiga och extremt lättodlade. Bara att klippa ner, nya blad kommer hela tiden, och många av dom tål några minusgrader. Förra året hittade jag en Mizuna-sort med rödflammiga blad. Den var både god och vacker, och växte så det knakade. Den är självskriven också i år, och nu ska den få sällskap av en sort med limegröna blad. Med sådana grönsaker behöver man inga prydnadsväxter! Jens tycker om spenat, och det är alltid roligt att jämföra smaker, så i år slår till på fyra olika spenatsorter. Alltid är det väl någon av dom som kommer att trivas med väderleken hur den nu än blir. Bondbönor kan vi inte vara utan. Några av sorterna vi odlade i fjol gav inte så mycket, men de var desto godare. När det gäller grönsaker satsar vi alltid på smak och inte på kvantitet. Vi får ändå så att det räcker och blir över.

Eftersom bloggen snart haft 70 000 besök tänkte vi ”fira” med att lotta ut ett litet paket med spännande och ovanliga fröer. Det blir några goda, vackra och lättodlade grönsaker och en och annan prydnadsväxt. Ett par ovanliga tomatsorter lägger jag också med. Lämna en kommentar senast 15 mars och berätta vilken växt (köks- eller prydnadsväxt) du inte vill vara utan. Berätta gärna var du odlar och hur stort utrymme du har att odla på så ska jag försöka anpassa innehållet i fröpaketet till dina förhållanden. Vår favoritpumpa Brodé Galeaux d’Eysines är kanske inget bra alternativ för terrassen eller balkongen, och en del tomatsorter trivs bäst i växthus eller på en inglasad balkong.

Om Anna

Stickar, samlar på garn, tittar på fåglar, läser och lyssnar på musik (mest Bob Dylan och gamla blues-farbröder). Min garnsamling är enorm (jag överdriver inte, jag har verkligen mer garn än det ryms i en normalstor garnbutik). Kan baka bröd och kakor men inte laga mat. Tycker om alla sorters växter, men ogillar trädgårdsarbete. Vegetarian sedan mer än 30 år. Humanist på villovägar, jobbar numera i IT-branschen.
Det här inlägget postades i Livet på landet, Trädgård och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Nytt år, nya möjligheter! Vi lottar ut ett paket med spännande och ovanliga fröer!

 1. Lena skriver:

  Låter spännande och klart att jag vill vara med och vinna. Inte för att jag har ett intresse av att odla men min kära sambo har. Vi har bara tillgång balkong i österläge och ej inglasad men det hade varit kul om han kunde odla något där.
  Fortsätt med er trevliga blogg, alltid lika kul att läsa den.
  kramar

 2. L skriver:

  Vilken rolig idé! Tänk att vinna överraskningsfrön! Vi har en liten trädgård i söderläge och en balkong i nordväst. Eftersom det har varit rätt gott om (mördar-)sniglar har vi hittills bara odlat potatis på friland. Tomater, rucola, vattenkrasse och några vettskrämda bönor har fått bo på balkongen i krukor. Det har gått lite olika, har det varit en solig sommar har det gått fint, annars har det gått sämre eller inte alls. Nu verkar det ha blivit lite färre sniglar och jag är inte längre ensam om att vara sugen på att odla så vi blir fler om att jaga dem. Det är dags att pröva mer än potatis! Tack för en superfin och rolig och allvarlig och inspirerande blogg!
  Lena

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s