Vichyssoise ungefär som mamma lagade den

Jag växte upp med fransk matlagning. En dag i veckan fick vi soppa och i bästa fall våfflor. Min mamma lagade ofta en egen variant på vichyssoise som jag tycker är godare än standardvarianten. Barn är sällan förtjusta i soppa, men jag älskade denna. Den här kan alla äta, även de som inte tål laktos.

rapsolja, gärna med smörsmak
1 medelstor lök, skuren i små bitar
6-8 potatisar, helst en mjölig sort, skuren i små bitar
1 lagerblad
det gröna från en purjolök, skuren i ringar
timjan
1, 25 liter vatten
1 kapsel buljong
resten av purjolöken
2 dl sojagrädde

  1. Stek först lök och lagerblad sedan potatis på låg värme
  2. Krydda med timjan, lägg i det gröna från purjon, rör om
  3. Häll över kokande vatten, lägg i kapseln med buljong, koka i 20 minuter
  4. Häll på resten av purjolöken och sojagrädden, koka upp och koka ett par minuter

OBS! Mixa den inte, den blir mycket godare med små mjuka potatisbitar.

Annonser

Om Jens

Matlagningsintresserad hemmansägare.
Det här inlägget postades i Recept, Soppor och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Vichyssoise ungefär som mamma lagade den

  1. Låter som en god soppa. Den ska provas! Kan man byta sojagrädde mot matlagningsgrädde?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s