Office Politics: How to Thrive in a World of Lying, Backstabbing and Dirty Tricks

kontorspolitikOffice Politics av Oliver James är för 2000-talet vad Machiavellis Fursten var för renässansen. Där Machiavelli hyllar den psykopatiske härskarens metoder, lär Oliver James ut hur man ska överleva och frodas på nivåerna under den mörka triaden av psykopater, machiavellianer och narcissister.

Psykopater är människor som lever för att utöva ondska. Vill du ha en introduktion till hur psykopater fungerar, läs Lars-Olof Tunbrås Psykopatiska chefer. En tidigare utgåva hade undertiteln; Lika charmiga som farliga, vilket beskriver deras personlighet.

Machiavellianer är människor som lever för att utöva makt. Narcississter är människor som är patologiskt självupptagna och i ständigt behov av beundran. De tre personlighetstyperna är distinkta men kan i en person överlappa varandra. De är överrepresenterade högre upp i makthierarkier.

En svaghet med Oliver James bok är att den till skillnad från Tunbrås inte ger det enda vettiga rådet vad gäller äkta psykopater nämligen att fly hals över huvud och så fort som möjligt.

Efter den inledande beskrivningen av de personlighetsstörda individer som befolkar världens kontor övergår James till att beskriva taktiker för framgång. Notera att titeln säger ”thrive” istället för ”survive”.

Ingen av taktikerna är att stå upp för den person man är eller att rakryggat hålla sig till sanning och rättvisa eller lagstiftning. Istället rekommenderar han bland annat  skådespeleri, list och skarpsinnighet, skamlöst smicker inkluderande kappvänderi och favorisering men även målmedvetenhet, nätverkande, varumärkesbyggande. Därpå följer goda råd om smutsiga tricks som kan hjälpa till i karriären.

Någonstans mellan beskrivningen av psykopaterna och de smutsiga tricksen greps jag av ett stort missmod under läsningen. Det är sant att i dagens tjänstesamhälle värderas relationer högre än resultat. Och visst är det så att smicker, ogenerat kryperi och inställsamhet värderas högre än att utföra det arbete man på pappret är anställd för.

Samtidigt som jag vet allt detta och själv skulle kunna ge otaliga exempel är det svårt att acceptera att någon ens skulle rekommendera beteendena. Det är ungefär som att säga till någon i Sydafrika på 1970-talet att nu är det bara så att apartheid är systemet vi lever under så protestera inte.

Den som redan är ett skamlöst kräk, psykopat eller narcissist behöver inte läsa den här boken, det kom med modersmjölken. Vi andra kan läsa, känna igen oss, förfäras och med Martin Luther King konstatera att problemet inte är de onda människornas ondska utan de godas tystnad.

Detta inlägg publicerades i Böcker. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s