Tomatpornografi

tomatbokenFör ett tag sedan snöade jag in på chilipeppar. Nu är det tomater som gäller, och jag har köpt en bok som är rena rama tomatpornografin med makalöst vackra foton och sortbeskrivningar som får det att vattnas i munnen. Jag trodde att jag var klar med årets tomatsådd men den här boken väcker habegär. Vem kan motstå tomatsorter med namn som Broad Ripple Yellow Currant, Gold Rush Currant och Amish Paste? Inte jag,  och fröer till dessa och några till är beställda. De flesta råkar vara körsbärstomater – jag längtar extra mycket efter sådana i vår. Kanske beror det på att Tekla älskade körsbärstomater och att jag alltid sådde några olika sorter med henne i åtanke. Hon åt körsbärstomater direkt från plantorna, ibland innan de var mogna, och det blev aldrig särskilt många över till resten av flocken.

Boken är Amy Goldmans The Heirloom Tomato och jag kan verkligen rekommendera den. Bara fotona gör mig fullständigt lyrisk. Det måste vara en av de vackraste trädgårdsböcker som någonsin tryckts! Dessutom är den full av konkreta råd om tomatodling, beskrivningar av olika tomatsorter och recept på allt från förrätter till bröd med tomater.

Sorterna som beskrivs är så kallade ”heirlooms”, på svenska kallas de arvesorter. I allmänhet brukar arvesorter definieras som öppetpollinerade* sorter som togs fram före 1940, men det finns många olika definitioner av begreppet och Amy Goldman låter även nya sorter från 1970- och 1980-talen vara med. Arvesorterna kan vara spontana eller kommersiellt framtagna hybrider, och många av dom är har odlats och sparats av en släkt i generation efter generation. I slutet av boken finns en förteckning över amerikanska företag som säljer utsäde till arvesorter av tomater (och andra grönsaker). Jag har beställt lite mer udda tomatfröer av Baker Creek Heirloom Seeds som har ett stort sortiment och gärna skickar till Sverige.

OBS! Uppdatering april 2014: Undvik hypade Baker Creek /www.rareseeds.com/ om du kan! Trist tycker jag eftersom de har många udda och roliga sorter. Har fungerat ganska bra att beställa där tidigare men nu tycks kvaliteten på både service och produkter tyvärr sjunka för varje år. Extremt långa leveranstider (men pengarna dras från ditt konto i samma ögonblick som du beställer) och mycket snorkigt bemötande och direkta lögner när man frågar efter sin order eller påtalar de långa leveranstiderna. Leveranserna är dessutom slumpmässiga. Samtidigt som vissa beställningar levereras snabbt blir andra liggande i flera veckor utan orsak eller ursäkt. Ena gången får du kanske din order inom rimlig tid, nästa gång kan din beställning mycket vara en av dom som hamnar längst ner eller glöms bort och du får vänta en månad eller mer på dina fröer.  De besvarar inte heller mail när man försöker reda ut vad som gått fel och hur det kan lösas. 

Många kunder har rapporterat om leveransproblemen och den obefintliga och otrevliga kundservicen,  och dessutom berättat om usel grobarhet och att resultatet alltför ofta blir något helt annat än vad som står på påsen. Jag har nu beställt av Baker Creek för sista gången. Det finns flera pålitliga och mer kundorienterade fröföretag som säljer samma eller liknande sorter. Gynna dom istället!

Av den här boken lärde jag mig att man inte alls behöver så tomaterna redan i februari. Amy Goldman sår sina i slutet av april. Tomater har en enorm växtkraft, skriver hon, och de hinner ta igen de förlorade veckorna.

*Jag är inte naturvetare och förstår inte alla aspekter av F1-hybrider kontra stabila öppetpollinerade sorter. Kortfattat så är F1-hybrider resultatet av en kontrollerad korsning mellan två inavlade linjer och de kan inte utvecklas vidare. Man kan i och för sig ta tillvara fröerna efter en F1-hybrid men i nästa generation kommer anlagen att splittras i en oförutsägbar blandning. De nya plantorna blir oftast sämre än föräldrarna. Vill man odla samma sort igen är bara att köpa nya (och dyra) fröer. Om man istället odlar så kallade öppetpollinerade sorter kan man själv välja ut de bästa plantorna och ta tillvara fröerna från dom. På så sätt kan sorten på några generationer anpassas till lokala förhållanden och till förändringar i växtplats och miljö.

Växtindustrin vill naturligtvis att vi ska tvingas köpa deras dyra F1-hybrider istället för att själv odla vårt eget utsäde. Industrin har tyvärr fått gehör hos politiker och lagstiftare. I Sverige har det varit rätt så tyst om den här frågan, men tack vare POM-projektet och författare som Lena Israelsson och Åke Truedsson har intresset för arvesorter väckts. Massor av gamla öppetpollinerade sorter är redan förlorade. Om vi låter den genetiska utarmningen fortsätta i samma takt kan framtida generationer rentav få problem med att överleva.

Jens och jag odlar nästan uteslutande öppetpollinerade sorter men vi är inga fundamentalister. Av och till har vi odlat F1-tomaten Sungold, för att den är så god, och i år har vi köpt fröer till tre F1-hybrider av vintersquash i avsikt att jämföra dom med de öppetpollinerade sorterna. Våra tidigare tester har visat att F1-hybrider sällan är lika goda som de öppetpollinerade, det gäller såväl tomater som andra grönsaker. Odlar man för smakens skull är valet lätt!

Om Anna

Stickar, samlar på garn, tittar på fåglar, läser och lyssnar på musik (mest Bob Dylan och gamla blues-farbröder). Min garnsamling är enorm (jag överdriver inte, jag har verkligen mer garn än det ryms i en normalstor garnbutik). Kan baka bröd och kakor men inte laga mat. Tycker om alla sorters växter, men ogillar trädgårdsarbete. Vegetarian sedan mer än 30 år. Humanist på villovägar, jobbar numera i IT-branschen.
Det här inlägget postades i Böcker, Grönsaker, Trädgård, Trädgårdsböcker och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s