Hellre strömlös än rådlös

LjusVi klarade oss bra undan stormen Sven, ett par döda askar la sig på marken, det var allt. Visa av skadan efter stormen Simone vet vi att det finns en farligare motståndare än stormvindar och den heter E.ON. Efter Simone behagade E.ON stänga av två faser av strömmen in till oss vilket innebar att vi var utan jordvärmen och ännu värre vattenpumpen. Bägge kräver trefas. Idag var vi av med strömmen i ungefär tolv timmar, misstänkt nära den tidpunkt när elbolag blir betalningsskyldiga.

Den första prioriteten för överlevnad är vatten. Allt annat har lägre prioritet. Man klarar sig utan mat i ett par veckor, men vatten behöver man inom ett eller två dygn. Före stormar har vi sedan länge lärt oss att vi ska tanka upp 5 liter vatten per person och dygn som vi tror vi kommer att vara utan ström. Vi kalkylerade den här gången med tre dygn utan vatten, det var så länge vi hade två faser urkopplade efter Simone.

Efter mina ökenresor vet jag att man kan vara lite smart med vatten. Vi hämtar vatten i bäcken för att spola i toaletten. Lagar man mat kan man göra soppa istället för att koka spaghetti för att utnyttja vattnet smart. En manick som vi verkligen skulle ha nytta av är en vattenrenare. Det finns små för fritidsbruk där man pumpar vatten genom ett filter.

Ett tips för enklare hygien är våtservetter för att torka av händer före matlagning. En österrikare som var med i samma ressällskap som mig vid båtluffning i Grekland hade ett genialt system som hette ”The Everyday T-shirt”. Det innebar att han hade samma t-shirt på sig alla dagar tills den föll av kroppen på honom. Men det skall väl inte vara nödvändigt under tre dagars strömavbrott. (Jag vågade aldrig fråga honom hur han gjorde med sina kalsonger.)

Nästa prioritet är värme. Vi har det så väl förspänt att vi eldar i vedspisen och får vår vanliga inomhusvärme. Ett tips är att investera i tresäsongssovsäckar så att man garanterat kan sova varmt. Jag har sovit i tält i minus tjugofem grader i vintersovsäck, man kan ha det hur skönt som helst. Dagtid är det bara att klä på sig lite extra.

Vill man vara säker på att sova varmt kan man skaffa husdjur, till exempel en hund eller två som man låter sova i sängen. Om ni någonsin hört det engelska uttrycket ”Three dog night” så förstår ni att det syftar på vad man behöver göra om man ska sova i riktigt svinkalla temperaturer.

Mat kan vi laga på vedspisen, tusentals husmödrar har gjort det före oss. Det är bra att äga ett sprit-, bensin- eller ett gaskök för nödsituationer. Igen med erfarenhet från mina ökenresor är min rekommendation för boende i ödemarker att ha ett förråd av lättvärmda konserver hemma. Har man inte tillgång till vare sig vedspis, sprit- eller gaskök men kan elda utomhus kan man laga mat över öppen eld. Tänk på att ha en större grop där man bränner ned vedklampar till kol och sedan gräver en mindre grop bredvid där man lagar mat i gjutgjärnsgrytor eller stekpannor.

När strömmen försvinner, försvinner ljuset. Stearinljus och värmeljus är mysiga och hjälper dessutom till att värma huset. Men helt oumbärligt är en pannlampa. I alla rekommendationer står det att man ska ha en ficklampa som är ett mindre användbart alternativ. Oftast behöver man händerna till annat än att hålla en ficklampa, speciellt när man lagar mat.

Sen finns det klassiska präktiga rådet om en batteridriven radio som faktiskt är bra, liksom naturligtvis smarta telefoner och surfplattor för att kolla vad elbolaget har för sig.

Strömavbrott behöver inte vara så dåliga, i alla fall inte det första dygnet. Det är bara att göra en kopp te, sätta sig och mysa i soffan med en hund och en god bok och glömma alla plikter. När mörkret kommer smygande kokar man lite värmande soppa och har candle light evening med sin fru.

Detta inlägg publicerades i Livet på landet. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Hellre strömlös än rådlös

 1. Hos oss var det ungefär likadant! Återigen var vi tacksamma för att vi lät ta ner de döda almkronorna i somras. Nu slapp vi oroa oss för någon olycka och fick dessutom värme av den ved de gav oss.
  Sådana här gånger är vi tacksamma för sättugnen och vedspisen. Kaminen i övervåningen har vi ännu inte behövt för värmen, även om vi myseldat ibland.
  Efter förvarningarna hade vi också tappat upp vatten för hushåll och toaletter. Vi har även en handpump på gården, om det skulle ta slut på vattnet. Det är förstås inte så lockande att stå ute och pumpa vatten mitt i stormen.
  Vårt strömavbrott pågick ungefär från 17 på torsdagsem till 11 på lördagsförmiddagen.

 2. När ni får ovälkomna besök från Sven och hans släktingar, då ska ni åka över till oss! Vi lever oberörda av elbolag och annat trams. Förvänta dig dock inget te! Här får du välja mellan några av husets viner i stället. Låt nu inte resan hit (Portugal) avskräcka./ Jan

 3. Mette skriver:

  När stormen Gudrun kom var vi utan ström i 3 veckor. Håller med det absolut viktigaste är vatten. Efter några dagar var vi inne i helt andra rutiner än när vi hade ström. Konstigt nog anade man en ganska påtaglig besvikelse från alla medlemmar i familjen när strömmen äntligen kom igen, vi hade vant oss vid stearin ljus och tysta kvällar 🙂
  Nu mera försvinner strömmen inte när det blåser för de flesta ledningar är nedgrävda, men rutiner inför storm finns kvar – har vi vatten, ved inne till spisen, stearin ljus, pannlampa och full laddade mobiler, är vi redo ? 🙂

 4. Jens skriver:

  Helt rätt Mette. Vi la märke till att man blir mer naturligt trött på kvällen om man inte har elektrisk belysning. Även ett bra tips om att ladda mobiler och andra batteridrivna apparater.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s