Ble ved de

image

Det finns ett skånsk uttryck som lyder: Ble ve de. Det betyder att om man håller på med något ska man fortsätta tills man är färdig.

Våra askar har under de senaste åren dött en efter en av askskott-sjukan. De har antingen fallit ned eller stått döda och sorgliga utan blad. Efter hand har jag sågat ned dem, delat dem i mindre bitar och släpat iväg dem till en hög bakom stallet. Där har de legat och väntat på att kapas, klyvas och staplas.

Men varje år blir det vår igen och plötsligt blir köksträdgården viktigast.

Den här sommaren har vi bitit ihop tänderna och gett oss på den där stora och mycket anskrämliga högen. Anna släpar fram timmer till vedkapen. Jag kapar i ungefär en timme.

Därefter tar Anna vid med klyven (vi har bara ett trefasuttag) och jag kör skottkärra efter skottkärra med ved för stapling i vedboden.

Klyvning och stapling tar minst dubbelt så lång tid som kapning. Det gäller att inte falla för frestelsen att kapa upp en gigantisk hög som det sedan känns oöverstigligt att klyva och stapla.

Dag efter dag har vi gått upp varje morgon och tagit en del av högen i sänder. Nu börjar vi ana att slutet är nära. Vedboden är fyllt med tre vintrars förbrukning.

Och när vi kommit till slutet av högen så väntar lika mycket till på att sågas ned, delas och släpas bort till stallbacken.

Det finns bara en sak att göra.

Ble ve de.

Det här inlägget postades i Livet på landet och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Ble ved de

 1. catdogs skriver:

  Vad hemskt att behöva se sina Askar dö. Vet att just Skåne är hårt drabbat.
  Vi har också många stora gamla Askar och det vore fruktansvärt att se dom förvandlas till ved!
  Vedjobb är så träligt tungt och svettigt, speciellt nu i sommarvärmen.
  Så att det krävs mycket självövervinnelse för att ta itu med det och att sen ”ble ve de”
  Men nu har ni gjort det och då kan man på västgötska konstatera att ”de ble ved de” med vilket menas det blev mycket ved det! 🙂

 2. Dan Gamble skriver:

  Ved är det, såvitt jag kunnat utröna, enda bränslet som värmer tre gånger; 1:a gången när man fäller&kvistar, 2:a gången när man kapar upp och klyver, och tredje gången när man eldar.
  Inte helt invändningsfritt eftersom det kan bli fråga om en 4:de gång om stormen drar ner i skorstenspipan och all aska (som man egentligen borde ha tagit ut) blåser ut i huset … 🙂
  /UVHG

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s