Att renovera en odlingsbädd

Odlingsbädd med ogräs

Våra odlingar är ett projekt som går lite upp och ned mellan åren. 2014 odlade vi mycket. Det mesta åts upp av en rådjursbock som hette Råbert. Ett fräckt och distanslöst djur som stod och skällde på mig när jag försökte jaga bort honom från landen.

2015 låg mycket av våra odlingar nere, delvis på grund av rådjursdepression, delvis på grund av för mycket lönearbete. Resultatet var att våren 2016 såg våra odlingsbäddar ut som på bilden ovan. Mycket av säsongen har gått åt till att renovera våra odlingsbäddar, främst genom att ta bort ogräs och tillföra kompost.

En av våra bäddar där det har växt väldigt dåligt föregående år har vi gett lite extra omsorg detta året.

Odlingsbädd med tillförd kompost

Vad ska man göra om man har jord där det växer dåligt? Så här gjorde vi:

Först grävde jag bort allt ogräs med en grep. Alla tuvor skakades av och har sedan blivit botten i nya odlingsbäddar som vi har anlagt.

Sedan har vi blandat ned gräsklipp och blandat med den gamla jorden, enligt principen för Åkerstedts blandning som är att odla i en blandning av sand, kompost och gräsklipp.

Ett ännu bättre alternativ är att blanda ned brunnen hästgödsel. Vår lokala leverantör i grannbyn har dock tyvärr drabbats av mördarsniglar.

Därefter har vi blandat ned överblivet hönsgödsel och biokol. Det senare hittade jag i botten av vår kompost. Vid något tillfälle har jag eldat sly och sedan har vi utan att veta om att vi gjorde något rätt slängt på kompostmaterial som brutits ned och enligt teorierna om Terra Prata (slå upp det) har kolet laddats med näringsämnen.

Biokol i våra tomathinkar har gjort att de har hållit fukten fantastiskt bra.

Näst sist har vi fyllt på med en decimeter kompost, det är det man ser på bilden ovan.

Odlingsbädd täckt med halm

Till sist har vi gjort något som vi borde ha gjort de tidigare åren, nämligen täcka bädden. Tidigare har vi lagt på gräsklipp under säsongen som har komposterats och fungerat som gödning för grönsaker och ogräs.

Täckning har flera fördelar:

  1. Det kväver, eller deprimerar åtminstone ogräs
  2. Det skapar ett gynnsamt mikroklimat för maskar och mikroorganismer i bädden
  3. Det hjälper till att hålla fukten i jorden
  4. När det bryts ned bildas mullämnen

Man kan täcka med olika organiska material, halm, hö, gräsklipp, träflis och löv. Vi ska prova med flera metoder. En flistäckt bädd är klar och övriga kommer att få halm eller löv över sig.

I bädden på bilden kommer vi att nu när som helst i oktober innan frosten kommer plantera vitlök och eventuellt rotsaker som kommer att ligga i startgroparna för att börja växa tidigt på våren.

Det här inlägget postades i Grönsaker, Trädgård. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s