Laga mat till din hund

Det började i vintras med att jag fick för mig att titta på säcken med kvalitetshundfoder och förskräcktes av de 38 olika ingredienserna som hemlige kocken har använt för att framställa de små bruna kulorna vi serverar våra hundar.

Senare på våren fick Tage, vår springer spaniel, återigen problem med sin mage, något han dragits med hela sitt liv. Vi har bara bytt foder några gånger under hans liv, ibland har han ätit med god aptit men sedan har hundmatstillverkaren mixtrat med recepten och då har han börjat kinka. Ibland har vi med lock och pock försökt övertyga honom att han ska äta sin mat. Först framåt kvällarna brukade han äta upp sin dagliga matranson. När man även har en cocker spaniel blir skillnaden tydlig. Cockrar äter precis allt med samma goda aptit, utom möjligen lökskal. Våra cockrar har inte matkinkat ens när de varit sjuka.

I våras verkade det som om Tage hade åkt på en rejäl gastrit. Vi provade först med dietfoder på burk, magen blev snabbt bättre men han gillade varken smaken eller konsistensen och efter några dagar så dög inte den maten heller. Anna började då  laga riktig mat till honom, först torsk och ris, sedan andra rätter som skulle vara snälla mot hans mage. Tyra, vår cockerspaniel åkte snålskjuts på dietkuren, till sin egen stora förnöjelse.

Hjälpte det? Ja, hans magproblem försvann på bara några dagar! Vi tror att Tage är allergisk mot något skit som fabrikanterna stoppar i hundfoder. Efter byte av diet mår han som en prins, magen är helt återställd, han rör sig snabbt och lätt som en unghund trots sina tolv år och det är aldrig något matstrejkande.

Nu ger vi honom aldrig hundfoder, bara mat som vi själva lagar till. Tyra äter sig igenom det sista av en säck av så kallat premiumfoder, när den är slut ska även hon bara få riktig mat.

Om man är orolig för att själv laga mat till sin hund kan man starta med att påminna sig att det är en art som äter hästskit, gräs, jord, rester av sorkar som katterna lämnat, dricker ur smutsiga pölar och inte bangar för att smaska i sig de mest motbjudande och illaluktande substanser de kan hitta på gator och torg.

Det andra man kan göra är att titta på innehållsförteckningen på hundfoder och ta sig en funderare på om det där verkligen är vad hundar är skapade för att äta. Vad du än ger din hund kommer det att vara nyttigare än hästskit eller vad hemliga kocken hittar på i sin foderfabrik.

För att inte bli ruinerad på mat till hundarna har vi en tumregel. Råvaror ska helst inte kosta mer än kilopriset för ett premiumfoder. Vi brukar hålla oss till råvaror som är billigare än 60 kronor kilot. Kostar någon ingrediens mer per kilo eller liter så kan det ändå jämna ut sig om hela portionen kostar mindre än 60 kronor per kilo.

Vi utnyttjar extrapriser flitigt och använder ofta råvaror som blivit över i vår egen matlagning när vi köpt på oss mer än vi behöver.

Det finns saker man absolut inte ska ge sin hund, listor går att hitta på nätet, till exempel hos Agria. Choklad, lök, vindruvor, russin, vete, snabba kolhydrater m.m. brukar vara några vanliga råvaror som det varnas för. Vi saltar aldrig. Vi använder en skvätt fond i en del rätter, men bara lite. En liten kvist timjan verkar tilltala deras smaklökar. Finstrimlad färsk grönkål tillhör de riktiga favoriterna så det toppar vi ofta med, oberoende av vad det serveras för tillfället.

Basen i deras mat är kokta rotsaker, rå- och arborioris, korngryn och ibland mathavre. De flesta grönsaker utom de med hårda skal som paprika och majs fungerar bra. De får för det mesta antingen rårivna morötter eller vitkål ovanpå sin mat med nyponpulver och kallpressad rapsolja. Kafomavit tillsätter vi också. Morgon och kväll får de fisk eller kött. Hundar som har problem med gastrit mår bra av ett mellanmål mitt på dagen och då serverar vi ofta ett laktoovovegetariskt rätt. Kokt mathavre med lättkokta eller färska finstrimlade grönsaker, en  tomat, ett halvt kokt ägg, en aning grovriven hårdost, en fin kallpressad rapsolja… Detta mål uppskattas alltid.

Tage får tillskott av glukosamin och vitaminer för gamla hundar.

Recept till hundmat på nätet är ofta i mina ögon brutalt trista. Vi lagar en mix av svensk och italiensk husmanskost till dem. Den har ofta billiga ingredienser och näringsinnehållet ligger antagligen skyhögt över vad hemlige kocken stoppar i hundmatssäcken. Vi gör rätter som är snabba att förbereda och laga till.

När jag berättar för folk vad vi lagar till våra hundar får jag ofta kommentaren: Kan jag få komma och bli hund hos er?

Att döma av de belåtna smaskandet i skålarna, tror jag att Tage och Tyra är lyckliga över att dom redan är det.

Och Tages mage? Ja, den har aldrig mått bättre än den gör nu.

 

Det här inlägget postades i Hundar, Hundmat. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Laga mat till din hund

 1. catdogs skriver:

  Ja tänk om hunden själv fick bestämma vad den ska äta så Uj uj uj.
  Allt det du nämner + andra onämnbara saker om den ges tillfälle!
  Men det ena utesluter inte det andra och de kan trots ovanstående ändå vara riktiga finsmakare och uppskatta samma rätter som vi.

  Vi lagar också mat med så lite salt som möjligt just för hundarnas skull och ris hör till det mesta. Hos oss blir det för det mesta Basmati ris eftersom vi älskar den lite nötiga smaken i detta ris.

  Vi ger numera Spannmålsfritt foder till både hundarna och katterna och kompletterar det med sådant vi själva äter. Det är märkligt hur otroligt sugna de kan bli på de mest vardagliga rätter!
  Vem skulle tro att hundar älskar ärtsoppa till exempel! 🙂

 2. Anna skriver:

  Vi har också hållit oss till spannmålsfritt eftersom vi misstänkt att Tage inte mått bra av vete. Men nu när vi ger honom hemlagat och ser hur gott det gör honom börjar vi tro att det också är konserveringsmedel eller något annat artificiellt som han reagerat på. Man kan ju även fundera på om det är med gamla hundar som med gamla människor – de får svårare att tillgodogöra sig näringsämnen i maten. Hursomhelst så mår Tage toppen av hemlagat och han är så mycket piggare och alertare nu när han äter ordentligt och slipper problemen med magen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s