Grönkålssoppa för hundar

IMG_3568

Tage, vår älskade ålderman till springer spaniel, har flera favoriträtter. En av de främsta favoriterna är också en av de enklaste och billigaste, nämligen mixad grönkålssoppa. Till råga på köpet gör jag den av rester av våra egna grönkålsrätter.

  1.  Spara de grova stjälkarna när du tillreder grönkål. Klipp dem i mindre bitar och koka dem tio minuter i rikligt med vatten, t.ex. 1-1,5 liter, och ett lagerblad och kanske någon örtkrydda från trädgården.
  2. Skär under tiden några rotsaker som morot, selleri (1 skiva), palsternacka och potatis i tärningar. Koka dem tillsammans med grönkålsstjälkarna i tjugo minuter.
  3. Ta upp lagerbladet, har du kvar några färska bitar grönkålsblad kan du klippa ned dem i soppan. Mixa tills grönkålsstjälkarna är finfördelade.
  4. Låt svalna och häll ut som en spegel i botten pǻ en matskål. Vi serverar bl.a. tillsammans med råris eller korngryn och något protein.

Våra hundar är galet förtjusta i denna synnerligen simpla rätt som är en källa till såväl oförställd njutning som till järn och vitaminer.

På bilden syns italiensk svartkål, Nero di Toscana, men det går bra med vilken sorts grönkål som helst. Svartkålen är förresten inte bara en delikatess för både folk och fä – den är också en prydnad i vilken blomsterrabatt som helst. Hos oss har den fått sällskap av mangold i olika färger, buskböna ‘Purple Queen’ och Linnétagetes ‘Burning Embers’.

Det här inlägget postades i Livet på landet. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Grönkålssoppa för hundar

  1. catdogs skriver:

    Hörde i P1 i veckans sommarmat som handlade om rödbetan, att rödbetan liksom grönkål innehåller rikligt med nitrat som visat sig sänka blodtrycket och förbättra syresättningen som i sin tur ökar uthålligheten i musklerna. Låter som att detta är rena rama raketsoppan, vore himla bra om det ginge satt få våra vinthundar att gilla den! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s