Djuren

Vi är lyckligt lottade eftersom vi har många husdjur och många vilda djur och fåglar i vår närhet.

Hundarna

Tekla

Tekla föddes 1999 på kenneln Apelhöjden i Säter och somnade in här hemma på gården i november 2012, drygt en vecka före sin 13-årsdag. Tekla fruktade inget utom möjligen dammsugaren vars ljud irriterade henne mycket. Hon var en väldigt smart tik som visste vad hon ville och gärna berättade det. Tekla hade en hjärtsjukdom (blåsljud och förstorat hjärta) men medicinerades och mådde bra ända fram till de allra sista dygnen av sitt liv.

Teklas största kärlek i livet var knäckebröd.  Det första hon tänkte på när hon vaknade på morgonen (eller mitt i natten) var knäckebröd och det sista hon sjorde innan hon somnade på kvällen var att äta en bit knäckebröd. Under en normal dag åt hon säkert knäckebröd minst tjugo-trettio gånger.  Hon skulle utan att tveka bytt bort oss alla mot en bit rundrut eller Leksands brungräddade.

Tekla var en underbar hund och en stor personlighet. Vi saknar henne otroligt mycket.

Tage

Tage

Tage är vår springerspaniel. Han föddes 2005 på kenneln Astrospring i Vessigebro och han kallas ibland Narcissos från Vessigebro. Tage har minst 1000 kompisar som blir lika lyckliga som han själv när de träffas. När han kom till oss fyllde han ett tomrum som vi inte visste fanns. Läs mer->

Tyra

Katterna

Katt Muffin

Muffin kom till oss julen 2008. Då var hon ungefär 6 månader gammal, fruktansvärt mager och helt utsvulten. Vi fick syn på henne i skymningen när hon åt gamla torra muffins på vårt fågelbord och Muffin blev snabbt hennes namn som hon genast lystrade till. Vi lockade fram henne med en skål kattmat och fick med henne in i stallet där det sedan tidigare fanns en isolerad kattlåda med varma yllefiltar och en dunkudde.

Vår första tanke var att först få henne i bättre skick och sedan försöka hitta ett nytt hem till henne – men Muffin blev tack och lov kvar hos oss. Nu är hon en älskad och sällskapssjuk flockmedlem som blir mycket bortskämd, hennes favoritplats är vårt köksbord och Annas stickstol.

Vi tror att Muffin har varit sommarkatt någonstans i närheten och att någon slängde ut henne i början av hösten när hon bara var några månader gammal. Hon är en riktig tuffing som klarade sig på egen hand så länge trots att hon var så liten. Dom som körde ut henne i skogen och lämnade henne förstår inte vad de gått miste om. Maken till kärvänlig och snäll katt är svår att hitta. Hon älskar att vara riktigt nära oss och hon delar gärna ut små nospussar. Muffin är en sensibel katt som tröstar den som är ledsen med små nätta slickar på kinden.

Våren 2009 var Muffin ute på friarstråt. Resultatet, som föddes 1 juni 2009, blev Moses, Isa, Leo och Barbro. Moses och Isa bor kvar på gården men Leo och Barbro har flyttat till Bunkeflostrand. I samband med flytten fick Barbro ett nytt namn, och hon heter numera Loppan.

Moses

Moses är en stor, snäll, modig och otroligt stilig kelgris som inte kan få nog av närhet och mys. Han har ovanligt vackra limegröna ögon, ett hjärta av guld, gnistrande blank päls och han är Annas ögonsten. Redan när han var tre dygn gammal sa Anna att ”honom släpper jag aldrig ifrån mej”. Känslorna är ömsesidiga, Moses är lika glad i Anna som hon är i honom.

Moses ogillar alla sorters konflikter. Han och Viggo blev snabbt bästa vänner, och det märks att Moses uppskattar att ha en snäll kompis att leka och mysa med. Om någon annan katt närmar sej Viggo är Moses alltid beredd på att gå emellan.

Moses är inte tjock även om elaka tungor påstår det. Han har bara kraftig benstomme.

Isa

Isa är den enda av våra katter som är som man förväntar sig att en katt ska vara. Hon har mer integritet i sin lilla kattkropp än vi andra i flocken har tillsammans, hon ogillar att bli lyft och tilltalad och hon är väldigt kräsen. Men hon är också en modig liten äventyrerska som inte är rädd för någonting och hon är snäll mot alla hon möter, även om hon egentligen helst vill bli lämnad ifred.  Isa ger sig gärna ut på långa vandringar och vi misstänker att hon har ett alternativt boende där det serveras bättre mat och erbjuds mjukare fåtöljer än hos oss.

Isa är en extremt duktig jägare som tar död på fler möss än någon annan katt i bygden. Hon blir utsläppt och tio sekunder senare har en eller annan gnagare fått sätta livet till i Isas gap. Småfåglarna rör hon i likhet med våra andra katter inte, men hon ligger gärna och tittar på dom.

Viggo

Viggo är vår yngste katt, en Maine Coon med några droppar rejäl bondkatt från Göinge. Viggo är en pigg och glad kille som mycket snabbt blev bästis med Moses. Numera är de sällan långt från varandra och de sover gärna tillsammans.

Viggo och Moses ägnar sej med förtjusning åt vilda lekar. Deras allra värsta bus kallas för Viggo Vikings flygande cirkus. Då far de mellan golv och tak och man börjar oroa sej för inredningen eller undra hur en buffelhjord hamnat på vår övervåning. Viggos smeknamn är ”cirkusdirektören”.

Viggo kommer förmodligen att bli byns största katt. Vid 5 månaders ålder hade han växt om Isa och Muffin och nu är han nästan lika stor som Moses. Han har dock lite att jobba på om han ska uppnå Moses imponerande BMI.

Älgen Ulrike

Älgen, troligen en ung älgko, är nyfiken och ganska distanslös. Med jämna mellanrum tar hon klivet över stängslet kring vår trädgård och spankulerar sedan obekymrat omkring bland pioner, dagliljor och rosor. Älgen är mycket nyfiken på hundarna och på oss, men vi kan tycka att den ibland kommer lite för nära…

Ulrike är döpt efter en av Annas tyska f.d. kollegor Ulrich. Först ville han att älgen skulle döpas efter honom, men när han fick klart för sig att det rörde sig om en älgko fick det bli Ulrike.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s