Om Annes Hus

Gårdens historia

Vår gård Annes Hus ligger högt uppe på backarna på norra Österlen. Den har fått sitt namn efter spettkakebagerskan Anna Göransson som bodde här i många år.

Ingen vet säkert hur gammal gården är. I ladugården har vi hittat en nött vindflöjel med årtalet 1876. De nuvarande byggnaderna är förmodligen uppförda vid mitten av 1800-talet, med undantag för ladugården som ersatte det ursprungliga stallet på 1940-talet.  Vi har sökt efter gården på gamla kartor, utan att hitta den.

Men platsen har säkerligen varit bebodd mycket lång tid tillbaka. Vi hittar ofta slagen flinta från stenåldern och olika mal- och knackstenar på våra ägor, och det finns till och med ett litet gårdsgravfält från järnåldern i närheten av boningshuset. På vår stenlagda innergård finns det en tydlig rad med stora syllstenar som måste vara en rest av en äldre byggnad, kanske en 1700-talsgård.

Av tidigare brukare har vi träffat Lennart som arrenderade gården av Anna Göransson mellan 1958 och 1962. Lennart hade ett par kor och odlade vete. Här träffade han sin blivande fru Kerstin. Han har berättat för oss hur han gjorde i ordning innergården första gången Kerstin kom på besök. Det eller något annat fungerade för dom är fortfarande gifta.

Anna sålde gården till Göte J som under många år hyrde ut huset, bland annat till en känd textilkonstnär Hans Krondahl uppvuxen i trakten. Vi har hittat en mängd underligt formade stenar i trädgården som vi tror att Hans har samlat ihop.

Göte styckade av den nuvarande fastigheten på 7 hektar och sålde den till sitt barnbarn Camilla och hennes sambo Micke som tog sig an det vid det laget hårt åtgångna huset. De fick rådet att riva huset och bygga nytt vilket de lyckligtvis inte gjorde.

Istället tog de på sig en omfattande och mycket lyckad renovering. Hur huset är renoverat finns beskrivet i inlägget ”Att renovera en gammal Skånegård”.

När gården blev till salu 2006 steg vi in och blev omedelbart förälskade. Vi hade letat hus i 5 år och vi kände båda att nu hade vi hittat hem.

2 kommentarer till Om Annes Hus

 1. YarnAddict skriver:

  veldig flott gard. Veldig koselig.

 2. Ingela Sjöstedt skriver:

  Hej
  Jag har precis för en vecka sedan fått reda på att min prinsessa Tone (blandras från Spanien cirka 5-6 år) har på grund av en infektion hon gått och dragit med fått en skada som heter cor pulomonale. Det betyder att hennes högra kammare och förmak har växt pga. dålig blodcirkulation på höger sida av hjärtat- jag trodde mitt eget hjärta skulle stanna efter ultraljudet och min första fråga till veterinären var ska hon dö nu.

  Hon fick i onsdags förra veckan en medicin som heter theo dur och hostade vidare på den, sedan i lördags satte vi in vetmedin och tog bort theo dur. Än så länge ingen hosta och pigg som tusan.

  Att läsa om er hund med samma medicin känns skönt. Antar att det är vi som husse och matte som nu måste lära oss hur vi ska leva med det här framöver, just nu är det fortfarande för min del panik, så fort hon rör sig blir jag livrädd.

  Skriv/maila gärna till mig om du har behov att tala om detta , alltid skönt med någon i samma sits, jag kan berätta att jag har hur mycket som helst behov att få prata med någon. Eller ring om du vill 070-6868671 .

  Jag hoppas att er vovve fortfarande mår nra

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s