Svaret på allt

Besökarna till vår blogg har många frågor och vi vill gärna besvara så mycket som möjligt.

”narkos på en hjärtsjuk hund” – Det kan vara vanskligt, fråga veterinären vad de tycker, när Tekla fick livmoderinflammation hade vi att välja mellan en riskfylld operation och att avliva henne. Vi valde operationen och fick ha henne kvar i flera år.

”isolera snedtak med spån luftspalt”, ”snedtak kutterspån mot råspont utan luftspalt” , ”isolera snedtak utan luftspalt” – Gör det inte, fukt ska vädras bort.

”varför har man luftspalt” – Utan luftspalt kommer fukten att vandra till insidan av yttertaket och så småningom ge upphov till mögel. Du ska använda någon variant av lösull som sprutas in, det finns flera ekologiska alternativ.

”har vi luftspalt?” – Ställ en stege mot väggen, klättra upp, känn under yttertaket, är där en hålighet tyder det på att ni har luftspalt.

”skära linisolering” – Använd vinkelslip

”att+bemöta+människor+i+sorg”, ”bemöta människor i skilsmässa” – Lyssna på dem och acceptera var de är i sin sorgeprocess, sorg har sina egna uttryck och sin egen tidtabell.

”hur klär man sig i ull”, ”stickad tröja hur klär man sig?” – Om det är en mössa dra ned den över huvudet, dock ej längre ned än pannan. Vantar sätter du på händerna, strumpor på fötterna, inte tvärtom. Tröja, där sticker du in huvudet i den stora öppningen och armarna i de två korvarna på sidan. Lita på dig själv, du klarar det.

”kan man ha mössa när det är regn och 10 grader?” – Självklart, det är jättemysigt.

”behöver man mössa om det är under noll grader?” – Om dina öron börjar bli vita och förlorar känseln har du svaret.

”hur mycket borde man klä på sig vid -5 grader?” – Tja, det beror på om du ska sitta stilla eller om du ska arbeta hårt. Ska du sitta stilla i blåst så hade jag haft dubbelt underställ och skoteroverall och något varmt att sitta på. Är jag ute och sågar har jag bara sågskyddsbyxor, underställströja, microfleece och en arbetsskjorta. Går jag på hundpromenad, underställ, skjorta, lopitröjan eller en vindskyddande jacka om det blåser hårt.

”hur djur tänker”, ”hur katter tänker” – Detta är outgrundligt så länge det inte gäller mat, kopulation eller att sätta ranglägre individer på plats.

”har musen dödsångest” – Det verkar så, det är baksidan av att ha katt.

”rapsolja till hund med blåsljud”, ”rekommenderas rapsolja till hund?” – Prova linfröolja, t.ex. den från Gunnarshögs gård.

”vad anser frankl om våra möjligheter att förstå livets mening” – Goda, i den meningen att han anser att vi själva ska skapa meningen med våra liv, förslagsvis genom att göra något bra för andra levande varelser.

”viktor frankl är detta en människa” – Du blandar ihop två olika böcker, Är detta en människa är skriven av Primo Levi, det är en av de bästa skildringarna av koncentrationsläger som finns, rekommenderas varmt.

”got my mojo working betydelse” – En mojo är en magisk grej, en trollmoj som Peps eminenta översättning lyder. En mojo kan ge ägaren makt över andra människor. I Muddy Waters fall är avsikten troligen att ge honom makt över kvinnor.

”var köper man fönstertejp”, ”fönstervadd kan jag köpa det i skåne” – Jag föreslår att du besöker Oscars Hus byggnadsvårdsbutik.

”hur blir jag av med min hundallergi”, ”bli av med pälsdjursallergi” – prova med hyposensibilisering och sluta med mjölkprodukter

”har någon lyckats med hyposensibilisering” – Ja, jag har lyckats med detta. Jag var helt 100 % pälsdjursallergiker, nu sover jag med en hund som heter Tage. Det hade inte gått utan hyposensibilisering.

”sluta med mjölkprodukter bli av med pälsdjursallergi” – Jag har inget vetenskapligt bevis för detta men medan jag använde mjölkprodukter var jag extremt allergisk mot katter, nu kan jag bära runt på dem eller ha dem liggande i knät i soffan. Sluta med mjölkprodukter är mitt råd.

”finns det gamla kuloledningar att få tag i ?” – Nej, inte vad jag vet och inte enligt de elektriker eller byggnadsvårdare vi frågat. Gysinge har gammaldags ledningar till lampor.

”isländsk ull väta” – Det är det mest oslagbart bästa i fuktigt väder, inget går upp mot en Lopitröja i fukt och dimma.

”att sjunga före frukost” – Ja varför inte? Kan du inte sjunga rent så kolla med närmaste omgivning om det är ok att du sjunger falskt så tidigt på morgonen.

”mötte iron maiden i hotellet” – Nej, det var inte i hotellet, det var utanför Hotell Lundia, och mötet varade bara ungefär 30 sekunder. Jag kom springande, rusade nästan rätt på Dave Murray, gitarristen. Han sa: Ouch, watch out mate, jag mumlade sorry och sprang vidare för att hinna med bussen som gick från Lundagård hem till gettot. På vägen till bussen kommer jag på att jag hade mött Iron Maiden om man kan kalla det för ett möte.

”hur begränsa vänskap” – Tänk efter vad det är du vill begränsa och var du vill sätta gränser, t.ex. hur ofta man träffas. Ta upp det med din gode vän och var rak och vänlig. Om det är en äkta vän kommer han eller hon att förstå och till och med uppskatta att du varit både ärlig och vänlig.

”förtvinade muskler” – Det finns två metoder. (1) Arbeta mycket hårt fysiskt på fastande mage och ät inget efteråt. (2) Sitt stilla i en soffa, kolla på TV och ät skräpmat.

”lev livet långsamt” – Rekommenderas, det är inte så lätt alla gånger och det är inte samma sak som att sitta orörlig i en soffa och titta på TV.

”JO-anmälan radiotjänst” – Det tycks vara en av de få metoderna som hjälper. Till att börja med är vi motståndare till TV-tittande så varför de attackerar oss begriper jag inte.

”kraftig benstomme” – Vi har en katt, Moses, som har kraftig benstomme. Det yttrar sig i ett skyddande lager runt hans lekamen.

”vad man måste ta hänsyn till för en vegetarian” – (1) Servera inte rätter som innehåller kött eller fisk. (2) Kolla om personen vill avstå från ägg och mjölkprodukter. (3) Kommentera inte personens etiska val, han eller hon brukar vanligen avstå från att kommentera eller förolämpa dig. (4) Servera portioner som man blir mätt på.

”diskmaskin miljövänligt” – Skaffa en springer spaniel, ingen fastbränd potatisgratäng kan stå emot den tungan. De är dessutom trevliga att ha med på promenad, att mysa med i soffan och att sova tillsammans med.

”vad hette jesper aspegrens matprogram” – Nog hette det Aspegren mitt i maten? Det var där Jan Hedh fick göra sitt klassiska uttalande: – Man måste unna sig litta.

”en kokbok för veganer och vegetarianer och allergi” – Kan inte säga på rak arm. Gör så här: Lär dig laga mat ur folkkökens traditioner, uteslut allt som du är allergisk emot eller som innehåller kött, fisk, ägg eller mjölkprodukter.

”ramsågat golv”, ”pris ramsågat” – Ring Micke på Veckebo Såg, han kommer att hjälpa dig, han är verkligen kanonbra att ha att göra med.

”när kommer kylan” – Det spekuleras om detta varje höst. Kolla SMHI:s prognoser regelbundet. Annars kolla på termometern strax efter att du har stigit upp.

”ta ut glädjen i förskott och skiten när den kommer” – Ja varför inte?

”kuggfrågor påven” – Det finns tre; (1) Har påven en lustig mössa? (2) Är påven katolik? (3) Skiter påven i skogen? Svaret på de två första frågorna kan Tekla, ett kraftfullt voff betyder ett klart och tydligt ja. Den sista frågan är mångtydig och kan inte enkelt besvaras med ja eller nej. Troligen är det så att påven inte skiter i skogen i meningen att han struntar i den, men man vet inte. Ej heller är det troligt att han uträttar sina behov i skogen, men man vet inte. Nöden har ingen lag. Fråga Tage och Tekla.

”ska man stänga burken när man hällt i sylt” – Ja det ska man verkligen, och så snabbt som möjligt. Torka av det som eventuellt runnit över. Professionella syltmakare som t.ex. Ljusgrönt värmer dessutom upp burken till 80 grader. Man kan tvista om man dessutom ska vända upp och ned på den.

”LCHF marmelad” – Det låter som en vedervärdig idé. Någonstans måste man bestämma sig, antingen har man marmelad på sin smörgås och rör på sig, eller så har man det inte.

”dörrpost finns det något lösning om man har lagt fel golv” – Sånt gör jag hela tiden. Antingen får man riva upp eller också får man improvisera.

”isolera golvet torpargrunden är fylld med sand o sten” – Det är precis så det ska vara i ett gammalt hus. I en oventilerad torpargrund ska grunden vara helt fylld med sand så att luft inte kan cirkulera. Ibland läser man råd om att fylla ut med Leca-kulor högst upp. Ovanpå detta hade man brädgolv, det är viktigt att inte lägga några isolerande plastmattor ovanpå brädgolvet, fukt måste kunna vandra uppåt. Läs mer i Så renoveras torp och gårdar.

”att ta bort sly” – Det beror på. Hallon måste t.ex. grävas bort och inte ens det tycks hjälpas. Träd som skjuter stubb- eller rotskott måste grävas bort så att man blir av med rötterna. Övriga kan sågas av med röjsåg eller motorsåg eller klippas av. Vilken metod man än väljer är det ett drygt jobb.

”slå äng med röjsåg” – Det ska du inte göra. Röjsågen slår sönder frön och mosar gräs och örter till en massa = fin fin kompost = vill du inte ha. Slå med lie, kratta ihop, låt fröa av sig, kör bort allt du slagit och lägg i din kompost. Du får en mager äng med mycket ängsblommor och en fin kompost till grönsakslanden.

”vackra platser på österlen”, ”platser att besöka i österlen” – Det finns flera, Vantalängan, Brösarps backar, Haväng, Stenshuvud, Backåkra, Sandhammaren m.fl.

”fräcka hus på österlen” – Vanligtvis är de tysta och artiga, utom några som spottar och fräser och svär som borstbindare.

”får man ha hunden med till Haväng” – Ja men du får inte ha den på badplatsen på sommaren och vare sig du eller din hund får gå in på skjutfältet om de har övning och snälla håll din hund kopplad, vi har våra i löplinor och de är lyckliga med det.

”kiviks marknad striptese” – Jag måste göra dig besviken, (1) det stavas striptease, (2) det har inte förkommit på Kiviks marknad på ett par decennier. Du skulle ha levt på 70-talet.

Ok, det borde väl sammanfatta en stor del av det som tycks ha tyngt våra besökares sinnen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s